АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ КАРТОПЛІ – 2024 ВІД АГРІКО УКРАЇНА

АКТУАЛЬНІ ПИТАННЯ ЗБИРАННЯ ВРОЖАЮ КАРТОПЛІ – 2024 ВІД АГРІКО УКРАЇНА

На завершення складного сезону - 2024 ( ранній початок весни у лютому, проливні дощі у березні, холодний квітень з надмірною вологою і добовими перепадами температур, затяжні приморозки і посуха у травні, проливні дощі у червні, аномально-високі температури і тривала посуха у липні) справжнім випробуванням у кінці серпня-початку вересня стала посушлива жарка погода. 

У зв’язку з цим АГРІКО УКРАЇНА ділиться порадами як підготуватися і організувати процес збирання врожаю сортів картоплі від АГРІКО УКРАЇНА з мінімальними втратами і збереженням якості бульб.

Час та графік збирання визначають:

- Сорт і призначення врожаю;

- Сортовий конвеєр (черговість сортів і безперервність процесу збирання);

- Якість бульб, їх фракційний склад і відсутність на них грибкової та бактеріальної інфекції (залишати в ґрунті не довше 3-4 тижнів).

Час збирання слід планувати згідно сортового конвеєра і не перетримувати в полі, особливо, врожай ранніх сортів, оскільки це призводить до проростання чи загнивання бульб, розвитку ризоктонії, сріблястої і звичайної парші, фузаріозу.

Запізнення з збиранням також спричиняє переростання і надмірні розміри бульб, особливо у великобульбових сортів. Великі бульби, особливо видовженої форми, більш схильні до механічних пошкоджень в процесі збирання.

Критерії визначення початку збирання врожаю різного призначення:

- Рання картопля >>> урожайність і економічна доцільність;

- Свіжа картопля >>> ціна і кон'юнктура ринку, напрямок реалізації, сорт, якість бульб, зобов’язання за контрактами;

- Насіннєва картопля >>> фракційний склад;

- Поглиблена промислова переробка >>> вміст сухих речовин та вільних редукованих цукрів, інші параметри якості згідно специфікації на сировину;

- Виробництво крохмалю >>> вміст крохмалю в бульбах;

- Пізні сорт для тривалого зберігання >>> максимально-довго утримання вегетативної маси для наростання врожаю, погодні ризики.

Під час підготовки картопляного поля до збирання слід:

- Прискорити відтік пластичних речовин у бульби з допомогою дворазового позакореневого внесення Сульфату калію (5 кг/га) з інтервалом в 7-10 днів;

- Відбір проб і контроль якісних показників:

• аналіз фракційного складу врожаю (час десикації);

• вмісту сухих речовин (фізіологічна зрілість бульб);

• дефекти бульб (дупла, вторинний ріст, парша, ризоктоніоз, гнилі)

- Останні хімічні обробки планувати згідно регламенту хімічного захисту і контролю залишкових кількостей пестицидів;

- Формування міцної шкірки знижує рівень механічних травмувань і не затримує процес збирання врожаю (завчасна механічна, хімічна чи комбінована десикація, кальцієвмісні та борні добрива);

- Не зупиняти полив і передчасно не демонтувати зрошувальні системи для запобігання утворенню грудки і можливості проведення технологічного поливу безпосередньо за 1-2 дні перед збиранням.

Знищення бадилля:

- Час – мінімум 2 тижні до збирання >>> дозрівання бульб і формування шкірки, відтік продовжується;

- Слід враховувати сортові особливості. Сорти з гладенькою тонкою шкіркою Раномі, Спектра, Алюетт, Констанс, Коразон, Есмі, Фонтане, Джолін потребують довшого періоду для формування шкірки і фізіологічного дозрівання бульб - мінімум 3 тижні;

- Період формування шкірки має зворотну залежність з рівнем азотного живлення. Саме тому не припустиме внесення азотних добрив після фази бутонізації-цвітіння, особливо карбаміду;

- Методи знищення бадилля:

• механічне скошування при потребі швидкої зупинки вегетації, дуплистості, розвитку вторинного росту, великій вегетативній масі. Особлива увага при цьому мінімальній висоті зрізу стебел);

• хімічна десикація (дикват, баста + мінеральна олива);

• комбінований метод (хімічна десикація + механічне скошування)

- Для запобігання розвитку столонних гнилій слід чітко дотримуватися основних вимог до застосування Реглону (д.р. дикват):

• роздільне/повторне внесення зниженими дозами (1-1,2 л/га + 0,8-1.0 л/га, інтервал 5-7 днів);

• температура при проведенні обприскування не вище 26°С, краще у вечірній час або похмуру погоду;

• підвищена норма витрати робочого розчину (300-400 л/га);

• проблема відростання пазушних бруньок >>> додавання до десиканта мінеральної оливи 1 л/га;

• дикват діє лише на листя, для висушування стебел застосовувати препарат Аврора / Shark (д.р.carfentrazone ethyle). 1-а обробка: Реглон 1 л/га. 2-а обробка: Аврора 0,15-0,2 л/га + Реглон 0,8 л/га;

- Для дезінфекції ґрунту і залишків бадилля від зооспор гриба-збудника фітофторозу, безпечного надійного зберігання бульб хімічну десикацію слід проводити з обов’язковим додаванням до десиканту фунгіциду Банджо чи Ширлану (д.в. флуазинам) в повній нормі 0,4 л/га;

- Повторне відростання вегетативної маси з пазушних бруньок після знищення бадилля негативно впливає на перезараження вірусною інфекцією насінницьких посадок, зниження вмісту сухих речовин та підвищенню рівня редукованих цукрів на картоплі, призначеної для промислової переробки. Повторне внесення хімічного десиканту в комплексі з інсектицидом в такому випадку є обов’язковим.

Умови збирання врожаю:

> Через 2-3 тижні після знищення бадилля, якщо уже шкірка сформована і не лузається, сухі відмерлі столони, бульби легко відділяються від стебел;

> Не перетримувати урожай в ґрунті більше 1 місяця для запобігання проростання бульб, розвитку ризоктонії, сріблястої і звичайної парші, фузаріозу, ін. хвороб бульб;

> Температура копання >+8° C … < +25° C. Вищі та нижчі температури сприяють виникненню механічних пошкоджень, пітіуму та інших гнилій;

> Суха бездощова погода;

> Достатня вологість ґрунту (оптимальна 20-24%);

> Сепарація ґрунту і відсутність грудки (технологічний полив 50-80 м3/га за 1-2 доби перед збиранням). Відсутність грудки особливо актуально зараз, зважаючи на відсутність опадів і високі температури.

Контроль якості та налаштування обладнання – в фокусі запобігання механічним травмуванням бульб:

> Для контролю рівня механічних пошкоджень бульб на протязі всього ланцюжка “збирання-транспортування-сортування-завантаження на зберігання” використовують спеціальне обладнання “електронна картопля” і “хот-бокс” (теплий ящик-інкубатор). З їх допомогою проводять визначення критичних точок пошкоджень бульб і налаштування комбайна та сортувальної лінії;

> Налаштування трактора, підкопувача і комбайна:

• глибина підкопування (3 см підошви для легких, 6 см - для тяжких ґрунтів);

• невисокі швидкість руху трактора, відповідна синхронізована швидкість руху транспортерів;

• наявність землі на всій довжині першого транспортера комбайна;

• робота струшувача на мінімальних обертах, висота падіння картоплі мінімальна (бажано <30 см);

> Враховувати сортову специфіку. Сорти Арізона, Констанс, Алюетт, Рудольф досить чутливі до механічних пошкоджень при збиранні і, тому, потребують більш дбайливого ставлення;

> Кращим методом є транспортування спецтраками;

> Обладнання причепів і авто антишоками є обов’язковим;

> Перезволоження в комплексі з механічними пошкодження сприяє інфікування бульб грибами сапрофітами – збудниками фузаріоз, пітіозу, фомозу, гумової гнилизни та спалах їх розвитку у сховищі. Тому особливу увагу слід звертати на контроль механічних пошкоджень бульб комбайном та на сортувальній лінії.

Процес збирання врожаю набирає обертів. Слідкуйте за наступними повідомленнями з полів від АГРІКО УКРАЇНА, в яких удуть результатами вирощування сортів від АГРІКО УКРАЇНА, їх особливими вимогами щодо формування шкірки, стійкості до захворювань і травмувань при механічному збиранні.

Джерело публікації.

Автор - АГРІКО УКРАЇНА

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації