Екологічне землеробство: дослідження показали, що вирощування картоплі призводить до значно менших викидів парникових газів, ніж виробництво зернових
У світі, де питання сталого розвитку все більше перетинаються з нашим повсякденним життям, картопля займає унікальну позицію не лише в Німеччині, а й у всьому світі. Картопля та картопляні продукти міцно закріпилися в раціоні харчування в усьому світі, посідаючи четверте місце за обсягами виробництва після кукурудзи, рису та пшениці. Суспільні та політичні дискусії навколо сталого виробництва продуктів харчування набирають обертів, і в цьому контексті картопляна галузь не залишилася осторонь, йдеться у опублікованому прес-релізі Німецької асоціації торгівлі картоплею (DKHV).
Звертаючись до важливого питання сталого розвитку, Союз німецької картопляної промисловості (UNIKA) та DKHV замовили значний огляд літератури, присвячений вуглецевому сліду, пов'язаному з вирощуванням та переробкою картоплі. Це дослідження, очолюване професором д-ром Ельке Павелзік та д-ром Марселем Науманном з Геттінгенського університету імені Георга-Августа, має на меті контекстуалізувати поточні викиди вуглекислого газу в галузі та визначити потенційні сфери для їх скорочення.
Доктор Себастьян Шварц, керуючий директор UNIKA/DKHV, підкреслює мету цієї ініціативи: "Для нас дуже важливо зрозуміти поточну позицію щодо викидів CO2, а також визначити, де ми можемо їх потенційно зменшити".
У дослідженні ретельно проаналізовано численні публікації. В першу чергу ті, що включали дослідження, в яких застосовувався систематичний підхід до оцінки життєвого циклу (ОЖЦ) з визначенням меж системи "від колиски до воріт". Д-р Науманн визнає проблеми, пов'язані з різними методологіями досліджень. Він зазначив: "Різноманітність публікацій ускладнює порівняння, однак наші оцінки показують, що вирощування картоплі призводить до приблизно на 50% менших викидів парникових газів порівняно з досліджуваними типами зернових культур. Це справедливо навіть при порівнянні картоплі з продуктами переробки, оскільки кожен додатковий етап переробки впливає на баланс CO2".
Огляд літератури також визначив потенційні заходи для подальшого скорочення викидів CO2 при вирощуванні картоплі, такі як цілеспрямоване та зменшене використання азотних добрив. Однак дослідники застерігають, що вплив CO2 залежить від численних змінних, включаючи умови вирощування, що ускладнює розробку єдиної стратегії скорочення викидів.
Це дослідження робить значний внесок у поглиблення розуміння складних взаємозв'язків між виробництвом картоплі та впливом на навколишнє середовище, проливаючи світло як на проблеми, так і на шляхи досягнення сталого розвитку картопляної галузі.