ПОТЕНЦІАЛ КАРТОПЛІ НА ПОВНУ: FAO ОПУБЛІКУВАЛА ПОСІБНИК З ВІДЗНАЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ КАРТОПЛІ

ПОТЕНЦІАЛ КАРТОПЛІ НА ПОВНУ: FAO ОПУБЛІКУВАЛА ПОСІБНИК З ВІДЗНАЧЕННЯ МІЖНАРОДНОГО ДНЯ КАРТОПЛІ

У той час, як світ готується до святкування першого в історії Міжнародного дня картоплі наступного місяця, Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (англ. Food and Agriculture Organization, FAO) привертає увагу до величезної важливості цієї культури, яка годує мільярди людей, а також до подальшого потенціалу, який необхідно реалізувати.

Посібник до Міжнародного дня картоплі

Нещодавно FAO опублікувала одинадцятисторінковий посібник, присвячений новому Міжнародному дню, який відзначатиметься 30 травня під гаслом "Врожай різноманіття, годуємо надію". У ньому підкреслюється важливість врожаю в боротьбі з голодом і бідністю та подоланні екологічних загроз для агропродовольчих систем.

Міжнародний день також підкреслить роль дрібних сімейних фермерів, значну частину яких складають жінки, у збереженні різноманіття цієї культури, а також відзначить культурну та кулінарну важливість картоплі.

Картопля, що походить з Анд, була відома як "квітка стародавньої цивілізації інків", для яких вона була основною сільськогосподарською культурою. До Європи картопля потрапила в 16 столітті, звідки згодом поширилася по всьому світу. Всього за п'ять століть картопля стала ключовою продовольчою культурою для фермерів та споживачів по всьому світу.

"Коли широка громадськість чує про картоплю, перше, що спадає їм на думку, - це картопля фрі або чіпси, які не обов'язково є найздоровішим способом споживання картоплі", - говорить агроном FAO Макіко Тагучі. Міжнародний день також слугуватиме для демонстрації різних здорових способів приготування та споживання картоплі, "що пов'язано з сортовим розмаїттям, оскільки певні сорти є більш поживними", - додає вона.

Різноманітність має вирішальне значення

Ще одна причина, чому збереження різноманіття картоплі має вирішальне значення, полягає в тому, що надмірна залежність від кількох сортів підвищує вразливість до шкідників і хвороб, а також до наслідків зміни клімату. Збереження диких сортів, навіть якщо вони можуть бути несмачними для людини, також має вирішальне значення, оскільки їхні спадкові ознаки можуть бути використані для підвищення стійкості та поживних якостей культурних сортів за допомогою селекції.

Робота FAO в галузі картоплярства включає підтримку фермерів та корінних народів у розбудові потенціалу для боротьби з поширеними хворобами, такими як фітофтороз, а також сприяння інноваційним рішенням для вирощування картоплі з мінімальними ресурсами та заохочення співпраці з різними учасниками виробничо-збутового ланцюга цієї сільськогосподарської культури.

Заклик до дії

Буклет інформує нас про те, що кожен з нас може зробити для сприяння сталому виробництву та споживанню картоплі.

Серед різних заходів уряди та міжнародні організації можуть створити сприятливе середовище, підтримати дослідження та зміцнити ланцюжок доданої вартості культури, в тому числі шляхом розвитку холодного зберігання, розмноження та розповсюдження якісного насіння.

Харчові підприємства можуть бути більш інноваційними, робити поживні продукти з картоплі доступними для споживачів і мінімізувати відходи. Батьки та освітяни можуть заохочувати молодь до здорового харчування і, якщо це прийнятно з культурної точки зору, включати місцеву картоплю в їжу в школі та вдома. Громадянське суспільство може організовувати громадські заходи, які підкреслюють культурне значення картоплі та допомагають розвивати справедливі та прибуткові ланцюжки доданої вартості картоплі.

Факти і цифри

· Різноманітність картоплі, яка налічує близько 5 000 сортів, відіграє життєво важливу роль у забезпеченні глобальної продовольчої безпеки та харчування, а також допомагає їй адаптуватися до різних умов навколишнього середовища і протистояти зміні клімату.

·  Будучи третьою за обсягом споживання продовольчою культурою у світі після рису та пшениці, картопля є основним продуктом у раціоні мільярдів людей, формуючи елемент раціону близько двох третин населення планети.

· Незважаючи на 17-відсоткове скорочення світових посівних площ під картоплею з 2000 по 2020 рік, загальне виробництво збільшилося на 11,25 відсотка завдяки покращенню сортів та агрономічних практик.

·  Загалом 159 країн світу вирощують картоплю на загальній площі 17,8 мільйона гектарів. Щорічно у світі виробляється 374 мільйони тонн картоплі.

· Картопляний парк площею 12 000 гектарів у перуанських Андах є однією з небагатьох природоохоронних ініціатив, в рамках якої корінні народи управляють своїми генетичними ресурсами картоплі і таким чином захищають традиційні знання.

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації