Швеція: молоко з картоплі
Шведський стартап Veg of Lund у співпраці з Лундським університетом представив продукт під назвою DUG - рослинне молоко, приготоване з простої картоплі. Продукція нещодавно вийшла на ринок Швеції та Великої Британії.
За словами розробників продукту, використання цієї культури як основи для рослинного молока краще для довкілля, ніж овес, оскільки займають половину площі. Картопля також споживає в 56 разів менше води, ніж мигдаль. Викопана із землі проста картопля є, на думку Veg of Lund, ідеальною основою для молочної альтернативи завдяки своїм властивостям: нейтральна на смак, поживна та стійка. Крім того, вона, природно, не містить загальних алергенів, таких як соя, горіхи та глютен. Картопля також споживає у 56 разів менше води, ніж мигдаль - інша основа для рослинного молока, та удвічі ефективніша за вирощування вівса.Інновація Veg of Lund нещодавно здобула нагороду за найкращий гіпоалергенний продукт на World Food Innovation Awards 2021.
З погляду поживності новий вид молока не містить 14 найпоширеніших алергенів, містить мало насичених жирів, мало цукрів і збагачений кальцієм, вітаміном D, рибофлавіном, вітаміном B12 і фолієвою кислотою.
Картопляне молоко DUG доступне в 3 варіантах: Barista, Original і Unsweetened.
Крім того, скандинавська м'ясна компанія Scandi Standard намагається використовувати картоплю для приготування курки на рослинній основі, а Hydrosol вивчає потенціал картопляного протеїну як альтернативу м'ясу.