У АГРІКО УКРАЇНА відбувся семінар «Зберігання картоплі: технології та рішення, особливості сезону 2024/2025.

У АГРІКО УКРАЇНА відбувся семінар «Зберігання картоплі: технології та рішення, особливості сезону 2024/2025.

22 листопада відбувся семінар про сучасні технології зберігання картоплі у ТОВ «АГРІКО УКРАЇНА» з професійними виробниками картоплі за участі представника Посольства Королівства Нідерландів Кріса Боогаарда та виконавчої директорки Української Асоціації Виробників Картоплі (УАВК) Ольги Самойліченко. Під час заходу Андрій Марущак, комерційний директор  компанії Ван Дайк Технікс розповів про сучасні системи зберігання картоплі та разом з директором АГРІКО УКРАЇНА Миколою Гордійчуком продемонстрували роботу нового картоплесховища АГРІКО УКРАЇНА і двох камер зберігання картоплі із системою контролю параметрів навколишнього середовища.

 У вітальному слові Микола Гордійчук привітав учасників та наголосив, що основною метою семінару є зберігання картоплі, однак важливим є підведення підсумків сезону вирощування картоплі та аналізу результатів, отриманих із демонстраційних ділянок, вирішення викликів під час вирощування картоплі в такому непростому сезоні. Як зазначив керівник компанії ТОВ АГРІКО Україна: «Пріоритетним завданням, яке поставила перед собою команда Агріко Україна на найближчі декілька років - це навчально-інформаційна діяльність. Компанія організовує разом з партнерами навчальні семінари та демонстраційні заходи на демо полях вже понад 5 років. Ми прагнемо допомогти українським фермерам навчитися вирошувати та зберігати якісну столову картоплю, щоб постачати її на торгові мережі для споживачів. Ми працюємо задля розбудова і відновлення сектору картоплярства». Самойліченко Ольга підкреслила важливість обміну досвідом вирощування та зберігання картоплі як невід’ємної складової розвитку галузі та подякувала команді АГРІКО УКРАЇНА за відкритість та готовність ділитися досвідом. В свою чергу Кріс Боогаард розповів про постійну підтримку українського картоплярства, програми партнерства з Україною, такі як UPF. Програма фінансується урядом Королівства Нідерландів для компаній, які мають українських партнерів, наразі триває обробка заявок на другий раунд. Кріс Боогаард висловив сподівання, що ці проекти допоможуть як розвитку картоплярства, так і економіці України в цілому.

 

В сесійній частині семінару консультант з технологічних питань АГІРКО УКРАЇНА Віктор Різник поділився враженнями від перебування на Днях картоплі Variety and Seedling Show 2024  в Нідерландах. Розповів, що велику увагу було приділено показникам якості картоплі залежно від призначенню сорту. Враховуючи власний ринок збуту насіннєвої картоплі, AGRICO заздалегідь взяла напрямок на сорти, стійкі до посухи та високоврожайні за будь-яких умов.  Сортом №1 у Нідерландах визнано Парадізо. Картопля сорту Парадізо вирощується в Україні вже три роки, проводяться щорічні тестування сорту в різних регіонах. Також Віктор Різник розповів особливості нових сортів Джолін, Твістер і Наполеон. Сорт Джолін гарно підходить для пакування, тестувався цього року вперше в трьох локаціях. Твістер середньоранній сорт, резистентний до фітофторозу та стійкий до вірусів. Наполеон – середньостиглий чіпсовий сорт, який містить 24 % сухих речовин, фактично не містить накопичення редукованих цукрів, що дуже важливо для переробників. Пан Віктор розповів також про нові сорти AGRICO: Аrmedi, Janick, Leonore, Sidney не зареєстровані в Україні, але потенційно цікаві для професійних виробників картоплі.

 

Цього року АГРІКО УКРАЇНА подали на реєстрацію три сорти: Наполеон, Твістер та Джолін, які призначені для переробки. Це повністю співпадає з  напрямком розвитку професійного українського картоплярства.

В другій частині своєї доповіді Віктор Різник розкрив особливості умов формування врожаю в сезоні 2024: проливні дощі у липні в Чернігівщині, повторне відростання бадилля з пазухових бруньок після десикації, аномальна спека і посуха у липні, механізоване збирання за наявності грудки під час  високих температур, що спричинило пізнє збирання. Консультант з технологічних питань розповів, яким чином мінімізувати негативний вплив перерахованих факторів на якість картоплі. 

З результатами, які показали сорти АГРІКО в південних областях та Дніпропетровщині та на заході України можна ознайомитися на facebook сторінці АГРІКО УКРАЇНА та сайті УАВК.

Аксіоми якості картоплі від Віктора Різника: «Якість приходить з поля! Сховище –це не лікарня!  Лікувальний період –лише для збереження якості бульб, а не її покращення»

 

Експерт із зберігання картоплі компанії Ван Дайк Технікс  Андрій Марущак  розповів про останню ланку виробництва картоплі – її зберігання у сховищі. Як поєднати наявне у виробника сховище, спосіб зберігання (насипом або  в контейнерах), сорт картоплі, систему завантаження та розвантаження картоплі так, період зберігання щоб забезпечити ефективне зберігання, за якого втрати картоплі не перевищуватимуть  допустимих 6% за 6-8 місяців зберігання – про це говорив експерт.

Пан Андрій надав рекомендації по зберіганню насіннєвої картоплі, особливості зберігання картоплі від типу ґрунту та призначення картоплі, її сорту. Окрема увага приділена розмірам камер в картоплесховищах залежно від способів реалізації картоплі.

Картопля потрапляє в сховища в тому стані, в якому вона була в полі. Неможливо покращити якість картоплі зберіганням у сховищі.

Те, яким чином картопля збиралася напряму відображається в якості її зберігання, тому професійний виробник картоплі використовує професійну польову техніку, яка мінімізує травмування картоплі.

 

Андрій Марущак наголосив, що використання лише сушіння без заживлення ран (лікування) картоплі у випадку таких років, як цей є вкрай ризикованим. Як безстресово знижувати температуру у сховищі, важливість видалення вуглекислого газу, особливо для сортів для переробки, чому потрібно підігрівати картоплю перед сортуванням навіть для товарної картоплі для запобігання скарг від покупців, які практики зберігання картоплі в кранах Євросоюзу і в Україні і з чим це пов’язано, важливість енергоефективності професійного нідерланського обладнання для сховищ – ці та інші питання детально розглянув експерт в своїй доповіді.

Ігор Мотько, головний агроном ТОВ АГРІКО УКРАЇНА, розповів про схеми та особливості зберігання найпопулярніших сортів АГІРІКО. На сьогодні АГРІКО Україна постачає для мереж чотири сорти: Алюетт, Парадізо, Раномі та Арізона.

Під час обговорення викликів вирощування картоплі в 2024 році менеджер з технічної підтримки ТОВ «АДАМА УКРАЇНА» Олег Тарасенко розповів про фактори, які впливають на якість та зберігання картоплі.

Збирання дозрілих бульб картоплі – головна умова якісного зберігання.

Олег Тарасенко підкреслив, що важливо розрізняти наступні показники стиглості для прогнозування якості картоплі: фізіологічна, хімічна та фізична стиглість. Досягнути кожного показника стиглості особливо важливо для картоплі, яка йде на переробку.  Це також важливо для якісного зберігання. Пан Олег розповів про такі фактори впливу на вміст сухих  речовин, як температура повітря і ґрунту, вологість та мінеральне живлення, а також продемонстрував, як ці умови змінюють характерний для культури показник. Детальніше про особливості мінерального живлення можна прочитати в статті. Олег Тарасенко розповів про ризики, спричинені порушенням балансу внесення окремих мікроелементів та чому це помилково може трактуватися як хвороби картоплі.

 

Окрему увагу присвячено біохімії вуглецевого метаболізму, які були  при оптимальному та теперішньому (зміненому)  кліматі (стресових умовах), та спричинене цим розтріскування картоплі. Продемонстровано рівень сухої речовини в трьох різних частинах бульби та наслідки, які виникають, коли її кількість недостатня. Розвиток бактеріальної та фузаріозної гнилі спричиняється мікротріщинами, тому при виборі часу для садіння важливо враховувати фактор можливих стресів. Регулюванням терміну посадки можна збільшити кількість бульб. Експерт пояснив, як уникнути іржавості бульб, яким чином бор впливає на якість бульб.

Важливим питанням насіннєвих насаджень картоплі є кількість бульб. Що потрібно зробити, аби пробудити максимальну кількість вічок і як цьому допомагає препарат Експерт Гроу розповів Олег Тарасенко. «Віднесення препаратів до комбінованих не є ознакою того, що вони краще за дією, оскільки сила стимулюючої дії, в першу чергу, залежить від концентрації та вмісту біологічно активних речовин (фітогормонів) та їх спектру. Таким чином, альтеративні препарати з тією самою діючою речовиною матимуть більш вузьку дію», - попередив пан Олег.

Як збільшити кількість бульб та покращити якість в товарних насадженнях  картоплі за допомогою правильного внесення таких препаратів, як Експерт Гроу, Скудеро Борон та Скудеро CaB, як боротися зі скиданням закладки і вторинним ростом столонів і бульб, в т.ч. за допомогою препарату Аміно Ксеріон, як вирішити проблему дуплистості, та фунгіцидна антистресова програма якості – ці питання були розглянуті на семінарі.

 

В технічній частині командою АГРІКО УКРАЇНА та експертом із зберігання Андрієм Марущаком продемонстровано роботу нового сховища з системою контролю та зберігання картоплі з вмонтованою системою вентиляції OMNIVENT. Проект реалізовано за підтримки Netherlands Enterprise Agency в рамках програми: Інноваційний демоцентр картоплярства (Climate Smart Potato Demonstration Centre).


Наприкінці семінару Микола Гордійчук подарував усім учасникам зразки упакованої картоплі від АГРІКО УКРАЇНА, яку цього сезону обрали провідні торгові мережі Новус та Метро для своїх споживачів.

УАВК висловлює подяку команді АГРІКО УКРАЇНА  за можливість обмінятися досвідом зі зберігання та вирощування картоплі в Україні.


 

 

 

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації