ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ ПРИ СОРТУВАННІ ТА ЗАКЛАДЦІ КАРТОПЛІ НА ЗБЕРІГАННЯ

ВАЖЛИВІ МОМЕНТИ ПРИ СОРТУВАННІ ТА ЗАКЛАДЦІ КАРТОПЛІ НА ЗБЕРІГАННЯ

Сортування та закладка картоплі на зберігання є важливим етапом виробництва, оскільки дотримання всіх вимог дозволить мати свіжий продукт навіть в кінці весни.

Компанія АГРІКО-УКРАЇНА виділила важливі моменти при сортуванні і закладці картоплі на зберігання.

· Обов’язкові мийка та дезінфекція (формаліном чи іншими дезинфікуючими засобами) сховищ і контейнерів з їх просушуванням. Доступ працівників до роботи в складі не раніше 3-4 днів після проведення дезінфекції.

 

· Відділення землі і сортування за фракціями в залежності від призначення:

v     Насіннєва -28 – 55(60) мм;

v     Столова - 45+ мм чи 50+ мм;

v     Для переробки на чіпси 40+мм, для картоплі фрі 60+ мм, на крохмал і сухе картопляне пюре 30+ мм.

 

· Ретельна інспекція і відбір гнилих та хворих бульб на роликовому столі при завантаженні врожаю з поля до сховища.

 

· Налаштування сортувальної лінії (не більше 30 см висота падіння бульб), покриття гумою металевих деталей, мінімум поворотів напрямків руху бульб.

 

· Увага до чистоти тари, камер сховищ насіннєвої картоплі щодо залишків використання інгібітора проростання СІРС (д.р. хлорпрофам).

 

· Протруювання насіннєвої картоплі після проходження лікувального періоду перед закладкою на зберігання на Mafex: Фунгазіл (д.р.імазаліл), Ровраль Аква Фло (д.р. іпродіон).

 

· Для запобігання утворенню конденсату на бульбах бажана дельта температур у сховищі і картоплі з поля не повинна перевищувати 8° C.

 

· Лікувальний період мінімум 10-14 діб при +14…+17° C, висущування вологої картоплі, зниження 0,3-0,5° C за добу для уникнення випаду конденсату.

 

· Якщо збирання проходить при температурах, нижчих за 12…15° С, та в вологих умовах необхідно продовжити просушування та лікувальний період (до 3 тижнів). Це сприятиме кращому формуванню шкірки, загоюванню ран і мікротріщин, муміфікації хворих бульб.

 

· У випадку збирання врожаю з перезволожених ділянок поля слід звернути увагу на відкриття дихалець. Вони є воротами проникнення грибкової і бактеріальної інфекції, розвитку гіпоксії (задухи) і загнивання бульб. В такому випадку необхідне більш інтенсивне вентилювання і просушування бульб у сховищі під час лікувального періоду.

 

· Картоплю із затоплених місць і вимочок слід збирати окремо і не закладати на зберігання. Оскільки гіпоксія (задуха) бульб у полі з великою ймовірністю спричинить їх загнивання у сховищі під час зберігання.

АГРІКО УКРАЇНА бажає всім гарного врожаю, не дивлячись, на всі складнощі цього сезону!

Джерело публікації та відео з інспекції і відбору пошкоджених та хворих бульб на роликовому столі при завантаженні врожаю з поля до сховища можна знайти на фейсбук-сторінці АГРІКО УКРАЇНА.

 

Напишіть нам

Будемо раді почувати ваші думки з приводу даної публікації