ВПЛИВ ФАКТОРІВ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА ТА КІЛЬКОСТІ ОПАДІВ ЗА ВЕГЕТАЦІЙНИХ ПЕРІОД НА ВРОЖАЙНІСТЬ КАРТОПЛІ
Розуміння того, як фактори навколишнього середовища та кількість опадів за вегетаційний період впливають на врожайність картоплі може зменшити ризик коливань врожайності, забезпечуючи стабільне виробництво картоплі.
В дослідженні Funian Zhao , Qiang Zhang, Jun Lei, Heling Wang, Kai Zhang та Yue Qi застосовано методи покрокової лінійної регресії та машинного навчання, щоб визначити ключові фактори навколишнього середовища, що впливають на врожайність бульб картоплі та взаємозв'язок між врожайністю та опадами.
У дослідженні використано багаторічні експериментальні дані на різних ділянках для вивчення взаємозв'язку між врожайністю бульб картоплі та кількістю опадів за вегетаційних період, а також між врожайністю та факторами, що впливають на неї, в межах перехідної кліматичної зони. Показано, що хоча доступність води є найбільш лімітуючим фактором для врожайності бульб картоплі на досліджуваній території, збільшення кількість опадів за вегетаційний період не завжди призводить до підвищення врожайності. Показаний негативний вплив надмірних опадів.
Розраховані оптимальні пороги випаровування або опадів для картоплі, вирощеної з мульчою та вирощеної за традиційної системи землеробства протягом вегетаційного періоду. Мульчування сприяє використанню більшої частки води через транспірацію рослинами картоплі, мульча може забезпечити чудові ізоляційні ефекти за прохолодних умов навколишнього середовища на початку вегетації культури.
У дослідженні було виявлено кілька інших критичних кліматичних факторів, які впливали як на врожайність бульб картоплі, так і на її взаємозв'язок з опадами. До них відносяться: максимальна температура під час бульбоутворення, мінімальна температура на початку вегетації, та сонячне випромінення під час післябульбоутворення. В роботі наведені результати комбінованого впливу цих факторів, та оптимальні температурні діапазони для бульбоутворення на росту.
Підвищена температура негативно вплинула на врожайність бульб картоплі та сприяла спостережуваній варіації зв'язку між врожайністю та кількості опадів за вегетаційних період.
Крім того, в умовах глобального потепління темпи підвищення нічної температури часто перевищують темпи підвищення денної температури , що призводить до скорочення добового діапазону температур. Вищі мінімальні температури призводять до посилення дихання рослин, що в кінцевому підсумку знижує продуктивність сільськогосподарських культур. Це пояснює значний вплив добового діапазону температур у період дозрівання на врожайність бульб картоплі, що спостерігалася. У цей період надмірна волога може посилити спалахи хвороб і шкідників, що ще більше знижує врожайність.
Показано, що вміст води в ґрунті при посадці відіграє вирішальну роль у появі сходів картоплі. Недостатня кількість води може затримати появу сходів, що призводить до зниження врожайності бульб картоплі.
Загалом виділено залежність потенціалу врожайності для картоплі від водних обмежень. Цей вплив спостерігався за різних рівнів опадів, включаючи низькі та нерівномірно розподілені опади, а також за сценаріїв з надмірними опадами. Автори пропонують використовувати мульчу в періоди з низьким рівнем опадів, впроваджувати вдосконалені дренажні системи для ефективного управління періодами надмірних опадів, а також ретельно підбирати оптимальні дати посадки для пом'якшення впливу несприятливих умов навколишнього середовища, щоб підвищити врожайність бульб картоплі.
Детальніше про результати читайте в статті «Environmental factors influence the responsiveness of potato tuber yield to growing season precipitation».