Відбулася восьма зустріч Дискусійного клубу УАВК, присвячена зберіганню картоплі
Восьма зустріч Дискусійного клубу УАВК, яка відбулася 20 листопада 2025 року на базі картоплесховища ТОВ "Бровари картопля", була присвячена питанню зберігання картоплі. 12 спікерів, справжіх професіоналів зберігання ділилися своїм досвідом з присутніми.

З вітальним словом виступили: виконавчий директор УАВК Ольга Самойліченко, президент УАВК Томас Карпентер, радниця посла Королівства Нідерландів Королін Спаанс та директор ТОВ "Агріко Україна" Микола Гордійчук.

Віктор Різник, агроконсультант Агріко Україна розповів про післязбиральну доробку картоплі та її закладку на зберігання.

В першій сесійній частині представники провідних господарств: Контінентал Фармерз Груп, ФГ Аделаїда, ТОВ "Потейто Агро", СФГ Ельдорадо поділилися власним досвідом у зберіганні.
Розглянуто питання: система зберігання в господарств, холодильники, зволоження, умови зберігання наіннєвої, столової картоплі та сировини для промислової переробки (температура, вологість, період
вентилювання, період зберігання, структура реалізації врожаю).




Особливу увагу присутніх викликав виступ Володимира Левківського, головного агронома ТОВ "Чіпси ЛЮКС" "Особливості зберігання картоплі для промислової переробки. Інгібітори проростання. Природні втрати". Володимир Левківський представив результати оцінювання природніх втрат під час зберігання, якими користується ТОВ "Чіпси ЛЮКС".

Друга сесія була присвячена технологічним рішенням від профільних компаній.
Виступили:
Олесь Капітанчук (ТОВ "Толсма Текнік") Особливості різних методів зберігання. Тенденції в Європі.
Андрій Марущак (ТОВ "Ван Дайк Технікс") "Ключові моменти ефективності інвестування в будівництво картоплесховищ".

Денис Заяць (ТОВ "ОМНІВЕНТ") "Переваги та практичні аспекти використання вакуумної системи вентиляції при зберіганні картоплі".
Денис Заяць презентував три ситсеми зберігання в картоплесховищі ТОВ "Бовари картопля". 

Актуальною інформацією від фахівців поділилися:
Олег Тарасенко (ТОВ "АДАМА Україна")

Та Ірина Кудибіна (BASF), яка розповіла про інфекційні хвороби картоплі під час зберігання.

Ірина Кудибіна провела майстер-клас по діагностуванню інфекцій бульб.
В кінці засідання президент УАВК Томас Карпентер та виконавчий директор УАВК Ольга Самойліченко відзначили подяками за вагомий внесок в розвиток українського картоплярства та активну участь у зустрічах
Дискусійного клубу УАВК експертів:
Миколу Фурдигу (Інститут картоплярства)
Віктора Різника (ТОВ "АГРІКО Україна")
Олега Тарасенка (ТОВ "АДАМА Україна")
Дмитра Левічева (ТОВ "Агролінії)
Ірину Кудибіну (BASF)
Василя Болехівського (Контінентал Фармерз Груп)
Віктора Рибалка (ФГ "Аделаїда)
Ользу Лонську (ТОВ "Потейто Агро")
Юрія Антропова (СФГ Ельдорадо)
