
Візит УАВК до ірландського насіннєвого господарства Loughran Seed Farm
Візит УАВК до ірландського насіннєвого господарства Loughran Seed Farm
9 робочих візитів до ірландських виробників, пакувальників, переробників картоплі та Департаменту сільського господарства, який відповідає за якість та сертифікацію картоплі в Ірландії; 5 екскурсій по визначним місцям та знайомство з культурою та традиціями Ірландії.
Саме таку насичену тижневу програму організував та успішно провів для делегації учасників УАВК президент УАВК Томас Карпентер. Це безцінний обмін досвідом, знаннями і…технологіями, бо саме у ірландських виробників працює обладнання, спроєктоване Томасом Карпентером, зроблене в Україні на підприємстві «ТЕХНОЛОДЖІ УКРАЇНА».
Дякуючи президенту УАВК ми з гордістю дивилися на знак «Made in Ukraine» в Ірландії.
Загальна довідка.
Ірландія – невеличка країна з масштабним змістом виробництва картоплі.
26 років тому Томас Карпентер (Thomas Carpenter) разом зі своїм ірландський партнером Johnny McGuinness заснували компанію «P.E.L», яка зробила переворот картопляного маркету за допомогою власного інженірингу. Томас Карпентер та Johnny McGuinness є засновниками інженерії в Ірландії. Окрім того вони продавали ірландським компаніям та господарствам обладнання відомих європейських виробників і надавали інженерінгові консультації.
Всі візити делегації УАВК в Ірландії стали можливими завдяки тому, що компанії та господарства є давніми друзями Томаса та Johnny, всі вони до сих пір памʼятають їх старти в цьому нелегкому еволюційному характері до картоплі та вдячні за внесок Томаса та Johnny у власне становлення.
Loughran Seed Farm – сімейне фермерське господарство, виробник насіннєвої картоплі в Ірландії. Детальніше з господарством можна ознайомитися у відеоінтерв’ю сина власника - David Loughran за посиланням.
Власне господарство показували власники - батько та син - Kenneth та David Loughran.
Вони детально розповіли українським виробникам картоплі про особливості вирощування насіннєвої картоплі в Ірландії. Велику увагу приділяють безтравматичному збиранню картоплі на полі: серед іншого використовують подушкові траспортери. Картоплю не збирають, якщо температура нича за +7 градусів. Також дуже важливо добре просушити картоплю після збирання. Окремо здійснюють інспекцію на комбайні під час якої викидають гнилі та пошкоджені бульби. Кожен ящик маркується: пишуть сорт та номер ящика. Фермерське господарство вирощує 6 сортів насіннєвої картоплі. Техніку для збирання очищують щодня.
Фермери розповіли, що в роки посухи в грунт додають препарати на основі водоростей, аби грунт довше залишався вологим та антистресанди на лист картоплі.
Українські виробники картоплі розпитали про вартість мікро- та мінібульб, систему захисту насіннєвої картоплі та препарати, які використовують для знезараження техніки, наявну просторову ізоляцію насаджень та методи боротьби із зарадженістю картоплі вірусами, особливостями проведення польового інспектування насаджень.
Kenneth та David Loughran показали лінію приймання, сортування, протруєння та пакування насіннєвої картоплі.
\
Приємно було бачити на господарстві розробку президента УАВК Томаса Карпентера - сортувальну лінію з мінімальним травмуванням сировини під час прийому.
Дивіться відео роботи лінії за посиланням. https://youtube.com/shorts/F8cIzidG09w?feature=share
А також іншу розробку президента УАВК Томаса Карпентера - стіл для хімічного протруювання насіннєвої картоплі.
Дивіться відео роботи хімічного столу для протруєння картоплі за посиланням. https://youtube.com/shorts/RGvvrq_5fAs
Так відбувається процес пакування насіннєвої картоплі: https://www.youtube.com/shorts/n_6zwkpYe-o